http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif

rpsc ldc gk solved paper, rpsc ldc solved paper

rpsc ldc gk solved paper, rpsc ldc solved paper, rpsc ldc solved paper, rpsc solved paper, LDC Solved Paper, rpsc ldc gk solved paper,  rpsc ldc english solved paper, rpsc ldc hindi solved paper, solved paper


GK Practice test RPSC LDC Exam

GK Practice test RPSC LDC Exam
Online Rajasthan LDC Jobs Exam Gk Test
1. The chemical name of the Aspirin used as pain reliever is
(a) Acetyl salicylate
(b) Acetyl salicylic acid
(c) Methyl salicylate
(d) Methyl salicylic acid
Ans.b
2. The milk looks white because it
(a) absorbs light
(b) contains proteins
(c) contains sugars
(d) reflects the incident light
Ans.d
3. Which one of the following was the result of the third Buddhist Council in ancient India
(a) Adoption of Vinaya Pitaka
(b) Compilation of Abhidhamma Pitaka
(c) Permanent split of Buddhist Church into Sthaviras and Mahasanghikas
(d) Composition of commentaries known as Vibhashas
Ans.c
5. When a thin film of oil is spread over water at rest, coloured bands are observed. This is the result of the phenomenon of
(a) dispersion
(b) interference
(c) polarization
(d) scattering
Ans.b
6. Who of the following ladies were Chief Ministers ‘?
(a) Janaki Ramachandran
(b) Nandini Satpaty
(c) Rujinder Kaur Bhattal
(d) Syeda Anwara Taimur
Select the correct answer using the following codes :
Codes
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1and3
(d) 1,2,3 and 4
Ans.d
7. Which one of the following statements relating to 1ndia’s external debt during the decade of 90s is not correct
(a) Total external debt as at proportion of
GDP has been on decline
(b) Short term debt (with an original
maturity of upto one year) as propor-
tion of total debt has been on decline
(c) The concessional debt as proportion of
total debt has been on increase
(d) The debt service payments as a
proportion of current receipts have been \
on decline during the decade
Ans.c
8. Which one of the following is a fresh water fish
(a) Pomfret
(b) Rohn
(c) Sardine
(d) Salmon
Ans.c
9. Match List I with List Il and select the
correct answer using the codes given below
the lists
List I List II
(Name of the Governor (Year in which
General of India) appointed)
A. Lord Cornwallis 1. 1786
B. Lord Dalhousie 2. 1798
C. Lord Mornington (Wellesley) 3. 1828
D. Lord William Bentinck 4. 1848
Codes :
(a) A B C D
3 4 2 l
(b) A B C D
1 2 4 3
(c) A B C D
3 2 4 l
(d) A B C D
1 4 2 3
Ans.d
10. The new alluvial deposits found in the Gangetic plain are known as
(a) Bhabar
(b) Bhangar
(c) Khadar
(d) Terai
Ans.b
11. The lirst state to have electronic voting machines for its Assembly Elections is
(a) Goa
(b) Punjab
(c) Delhi
(d) Andhra Pradesh
Ans.a
12. Who among the following won the 30th National Chess Championship
Organized recently by the Koya Chess Academy
(a) Beenish Bhatia
(b) K. Ratnakaran
(c) MR. Venkatesh
(d) Magesh Chandrun
Ans.b
13. Which one of the following books was written by Jayadeva ?
(a) Atma Bodha
(b) Buddha Charita
(c) Gita-Govinda
(d) Rajatarangini
Ans.c
14. Consider the following statements regarding human blood :
1. Red blood cells are nucleated but white
blood cells have no nucleus.
2. Eosinophils are phagocytic.
3. Lymphocytes enter damaged tissues
and release histamines.
4. Platelets contain enzymes.
Which of these statements is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 and 4
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans.b
15. The famous Hoysalesvara temple is located at
(a) Tanjore
(b) Mysore
(c) Madurai
(d) Halebid
Ans.d
16. Which of the following is the largest island
(a) Sumatra
(b) Madagascar
(c) Honshu
(d) Cuba
Ans.b
17. Core of a transformer is made up of
(a) Soft iron
(b) Steel
(c) Copper
(d) Aluminum
Ans.a
18. Which one of the following vitamins contains cobalt
(a) Vitamin B1
(b) Vitamin B2
(c) Vitamin B6
(d) Vitamin B12
Ans.d
19. Which one of the following states is the largest producer of coffee
(a) Kamataka
(b) Kerala
(c) Assam
(d) Arunachal Pradesh
Ans.a
20. Saffron is dried
(a) flower buds
(b) Styles
(c) perianth
(d) stigmas
Ans.b
22. Which 0nc of the following plants is
useful in treating hypertension 7
(a) Cinchona
(b) Ocimum
(c) Rauwolfia
(d) Vinca
Ans.c
23. Who among the following Chula kings
reigned as Kulottung Chola
(a) Vikramadityal
(b) Vikramaditya II
(c) Rajaraja Narendra I
(d) Rajendra Ill
Ans.d
Directions : The following items consist of two statements, one labelled `as ‘Assertion A’ and the other labelled as ‘Reason R’. You are t0 examine these two statements carefully and decide if the
Assertion (A) and the Reason (R) are individually true and of so, whether the Reason R is the correct explanation for the given Assertion A. Select your answers to these items using the codes given below and mark your Answer Sheet accordingly.
Codes :
(a) Both A and R are individually true and
R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but
R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
24. Assertion (A) .‘
Electron beam undergoes diffraction
on crystal surfaces.
Reason ( R ) :
Electron has dual properties and
behaves both as a particle and a wave,
Ans.a
25. Assertion (A) .•
Wine making is an important activity
in the regions with Mediterranean
climate.
Reason (R) J ‘
Inhabitants of these regions provide
a ready market for the wine so
produced.
Ans.b
26. Assertion (A) :
In a chemical reaction, a catalyst
increases the rate of a reaction.
Reason (R) :
Catalyst possesses high activation
energy.
Ans.c
28. Assertion (A) :
Molybdenum is used as a target
element for production of X—rays.
Region {R)
Molybdenum can easily deflect
electrons.
Ans.c
29. Assertion (A) :
Nature of vegetation over peninsular
India shows variation in east—west
direction.
Reason (R) :
There are variations in relief of the
area.
Ans.a
30. Assertion (A) :
Congo basin in Africa has enormous
potential for hydel power generation.
Reason (R) :
The region receives rainfall
throughout thc year and the rivers
flow to the Atlantieocean through
several waterfalls
Ans.a
General Knowledge Quiz 2012, 2012 General Knowledge Quiz, Current Events 2012, Latest Current Affairs 2012, General Awareness 2012, General Knowledge 2012, Current Gk 2012

Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs,

About Rajasthan Click Here

Enter your email address:for Gk and Job News
अपने मेल बॉक्‍स में फ्री सामान्‍य ज्ञान के लिए अपना ईमेल Subscribe करें

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif

Popular Posts

Labels

2011 Solved Paper ANSWER KEY OF RAS/RTS PRE 2010- GS and GK Abour-Rajasthan About Rajasth About Rajasthan Click Here About-Rajasthan Administrative Structure of Rajasthan Agricultural Situation of Rajasthan Agriculture in Rajasthan Ajmer Ajmer Festivals Fairs Ajmer Geography Ajmer Profile Ajmer Tourist Places Ajmer history Ajmer rajasthan Alwar Alwar Festivals Fairs Alwar Geography Alwar Profile Alwar Tourist Places Alwar history Alwar rajasthan Ashok Gehlot Baran Baran Festivals Fairs Baran Geography Baran Profile Baran history Baran rajasthan Barmer Bharatpur Bharatpur Festivals Fairs Bharatpur Geography Bharatpur Profile Bharatpur history Bharatpur rajasthan Bhilwara Bhilwara Festivals Fairs Bhilwara Geography Bhilwara Profile Bhilwara Statistical Information Bhilwara Tourist Places Bhilwara history Bhilwara rajasthan Census 2011 Census of rajasthan 2011 Census of rajasthan 2012 Chief Minister Churu Churu Festivals Fairs Churu Geography Churu Profile Churu Tourist Places Churu history Churu rajasthan Current Affairs of rajasthan Current gk of rajasthan Dausa Dausa Festivals Fairs Dausa Geography Dausa Profile Dausa Statistical Information Dausa Tourist Places Dausa history Dausa rajasthan Decadal Growth Rate Dholpur Dholpur Festivals Fairs Dholpur Geography Dholpur Profile Dholpur Statistical Information Dholpur Tourist Places Dholpur history Dholpur rajasthan Distribution of Population Dungarpur Dungarpur Festivals Fairs Dungarpur Geography Dungarpur Profile Dungarpur Statistical Information Dungarpur Tourist Places Dungarpur history Dungarpur rajasthan Economy of rajasthan Environment of Rajasthan ENVIRONMENT Festivals of rajasthan First in Rajasthan (राजस्थान में प्रथम) Forest of rajasthan Forts and places in rajasthan GK Online Test-1 GK Online Test-10 GK Online Test-11 GK Online Test-2 GK Online Test-3 GK Online Test-4 GK Online Test-5 GK Online Test-6 GK Online Test-7 GK Online Test-8 GK Online Test-9 Ganganagar Ganganagar Festivals Fairs Ganganagar Profile Ganganagar Statistical Information Ganganagar Tourist Places Ganganagar history Ganganagar rajasthan General Knowledge General Knowledge Quiz General Knowledges fo Rajasthan General Knowledges of rajasthan Geography of Rajasthan HTET Answer Key HTET Answer Key 2011 HTET Solved paper 2011 HTET Solved papers Hanumangarh Hanumangarh Festivals Fairs Hanumangarh Geography Hanumangarh Profile Hanumangarh Tourist Places Hanumangarh history Haryana History India Gk Industry of rajathan Jaipur Jaipur Profile Jaipur Tourist Places Jaisalmer Jaisalmer Festivals Fairs Jaisalmer Geography Jaisalmer Profile Jaisalmer Statistical Information Jaisalmer Tourist Places Jaisalmer history Jaisalmer rajasthan Jalore Jalore Festivals Fairs Jalore Geography Jalore Profile Jalore Statistical Information Jalore Tourist Places Jalore history Jalore rajasthan Jhalawar Jhalawar Festivals Fairs Jhalawar Geography Jhalawar Profile Jhalawar Statistical Information Jhalawar Tourist Places Jhalawar history Jhalawar rajasthan Jhunjhunu Jhunjhunu Festivals Fairs Jhunjhunu Geography Jhunjhunu Profile Jhunjhunu Statistical Information Jhunjhunu Tourist Places Jhunjhunu history Jhunjhunu rajasthan Jobs In THE INDIAN LAW INSTITUTE (ILI) Jobs in NIFM Jobs in Senior Quality Assurance Establishment Jodhpur Jodhpur Festivals Fairs Jodhpur Geography Jodhpur Profile Jodhpur Statistical Information Jodhpur Tourist Places Jodhpur history Jodhpur rajasthan Karauli Karauli Festivals Fairs Karauli Geography Karauli Profile Karauli Statistical Information Karauli Tourist Places Karauli history Karauli rajasthan Kota Kota Festivals Fairs Kota Geography Kota Profile Kota Statistical Information Kota Tourist Places Kota history Kota rajasthan Nagaur Nagaur Festivals Fairs Nagaur Geography Nagaur Profile Nagaur Statistical Information Nagaur Tourist Places Nagaur gk Nagaur history Nagaur rajasthan November October Pali Pali Festivals Fairs Pali Geography Pali Profile Pali Statistical Information Pali Tourist Places Pali gk Pali history Pali rajasthan Pink City jaipur Population of Rajasthan 2011 Pratapgarh Pratapgarh Festivals Fairs Pratapgarh Geography Pratapgarh Profile Pratapgarh Statistical Information Pratapgarh gk Pratapgarh history Pratapgarh rajasthan RAS/RTS Solved Paper RESULT RPSC RPSC 2nd Grade 1st Paper answer key RPSC 2nd Grade GK Solved Paper RPSC 2nd Grade Solved Paper RPSC 2nd Grade Solved Paper. GK RPSC 2nd Grade gk Answer Key RPSC 2nd Grade hindi Answer Key 2011 RPSC 2nd Grade hindi solved paper 2011 RPSC 2nd grade Science Paper Key 2011 RPSC 2nd teacher Grade hindi Answer Key 2011 RPSC ENGLISH SOLVED PAPER RPSC English ANSWAR KEY EXAM 2011 RPSC Result RPSC Science Paper Key RPSC Social Science Solved Paper RPSC Social Science Solved Paper 2011 RPSC Solved Paper RPSC Solved Paper Sub Inspector exam 2011 RPSC Sub Inspector RPSC Sub Inspector Answer Key RPSC Sub Inspector solved paper RTET Solved Paper Rairs of rajathan Rajarajasthan current gk 1 Rajastahan gk Question Rajastha gk Rajastha New Gk Rajasthan Rajasthan Awards and Honours Rajasthan BUSINESS Rajasthan Books and Authors Rajasthan Current Affairs Rajasthan Current Affairs new Rajasthan Current GK Rajasthan ENVIRONMENT Rajasthan Economy Rajasthan Fairs Rajasthan Fairs and Festivals Rajasthan Festivals Fairs Rajasthan Forest Rajasthan Forts and places Rajasthan GK Rajasthan GK Questions Rajasthan General Knowledge Rajasthan General Knowledge 1 Rajasthan General Knowledge 12/10 Rajasthan General Knowledge 13/10 Rajasthan General Knowledge 14/10 Rajasthan General Knowledge 15/10 Rajasthan General Knowledge 16/10 Rajasthan General Knowledge 17/10 Rajasthan General Knowledge 18/10 Rajasthan General Knowledge 19/10 Rajasthan General Knowledge 20/10 Rajasthan General Knowledge 21/10 Rajasthan General Knowledge Questions Rajasthan General Knowledge- Rajasthan General Knowledge-22 Rajasthan General Knowledge-23 Rajasthan General Knowledge-24 Rajasthan General Knowledge-25 Rajasthan General Knowledge-26 Rajasthan General Knowledge-27 Rajasthan General Knowledge-28 Rajasthan General Knowledge-29 Rajasthan General Knowledge-30 Rajasthan General Knowledge-31 Rajasthan General Knowledge-32 Rajasthan General Knowledge-33 Rajasthan General Knowledge-34 Rajasthan General Knowledges Rajasthan Geography Rajasthan INDUSTRY Rajasthan Miscellaneous Rajasthan Polity Rajasthan Profile Rajasthan Rivers And Lakes Rajasthan SPORTS Rajasthan Tourist Rajasthan Tourist Places Rajasthan Wildlife Rajasthan currentgk Rajasthan livestock Rajasthan rajasthan Rajasthan's Population 2011 Rajsamand Rajsamand Festivals Fairs Rajsamand Geography Rajsamand Profile Rajsamand Statistical Information Rajsamand Tourist Places Rajsamand history Rajsamand rajasthan Ranchi University result Rivers And Lakesers of rajasthan Sample Paper Sawaimadhopur Sawaimadhopur Festivals Fairs Sawaimadhopur Geography Sawaimadhopur gk Sawaimadhopur history Sikar Sikar Festivals Fairs Sikar Geography Sikar Profile Sikar Statistical Information Sikar Tourist Places Sikar gk Sikar history Sikar rajasthan Sirohi Sirohi Festivals Fairs Sirohi Geography Sirohi Profile Sirohi Statistical Information Sirohi Tourist Places Sirohi gk Sirohi history Sirohi rajasthan Solved Paper Solved Papers Sri Ganganagar Stenographer Tamil Nadu Open University Tonk Tonk Festivals Fairs Tonk Geography Tonk Profile Tonk Statistical Information Tonk Tourist Places Tonk gk Tonk history Tonk rajasthan Tourist Tourist of rajasthan UKPSC Udaipur Udaipur Festivals Fairs Udaipur Geography Udaipur Profile Udaipur Statistical Information Udaipur Tourist Places Udaipur gk Udaipur history Udaipur rajasthan Wild Life Rajasthan abour Ajmer abour Alwar abour Baran abour Bharatpur abour Bhilwara abour Churu abour Dausa abour Dholpur abour Dungarpur abour Ganganagar abour Hanumangarh abour Jaisalmer abour Jalore abour Jhalawar abour Jhunjhunu abour Jodhpur abour Karauli abour Kota abour Nagaur abour Pali abour Rajsamand abour Sawaimadhopur abour banswara abour barmer abour bikaner abour bundi abour chittorgarh abour jaipur abour rajasthan abourt Sikar about Pratapgarh about Rajasthan SPORTS about Sirohi about Tonk about Udaipur about rajasthan banswara banswara Festivals Fairs banswara Geography banswara Profile banswara Statistical Information banswara Tourist Places banswara history banswara rajasthan barmer Festivals Fairs barmer Geography barmer Profile barmer history barmer rajasthan bikaner bikaner Festivals Fairs bikaner Geography bikaner Profile bikaner Tourist Places bikaner history bikaner rajasthan bundi bundi Festivals Fairs bundi Geography bundi Profile bundi Statistical Information bundi Tourist Places bundi history bundi rajasthan business of rajasthan chhotikashi bikaner chittorgarh chittorgarh Festivals Fairs chittorgarh Geography chittorgarh Profile chittorgarh Statistical Information chittorgarh history chittorgarh rajasthan general knowledge in rajasthan general knowledge of rajasthan history of rajasthan india rajasthan Economy india rajasthan history india rajasthan polity jaipur Festivals Fairs jaipur Geography jaipur history jaipur rajasthan livestock in rajasthan location and extent of rajasthan patwari answer key patwari solved paper patwari solved papers polity of rajasthan population in rajasthan rajastha current gk rajastha current gk 1 rajasthan agriculture rajasthan climate. climate of rajasthan rajasthan current rajasthan current gk 1 rajasthan dairy development rajasthan districts rajasthan districts information rajasthan general knowledge in hindi rajasthan history rajasthan info rajasthan location and extent rajasthan new gk rajasthan news rajasthan population rajasthan population 2011 rajasthan relief features rajasthan wildlife conservation rajathan gov relief features of rajasthan rpsc 2nd grade English ANSWAR KEY rpsc 2nd grade english solved paper rpsc 2nd grade gk exam 2011 solved paper rpsc 2nd grade hindi solved paper rpsc 2nd grade science solved paper rpsc 2nd grade teacher rpsc 2nd grade teacher gk paper 1st Answer Key rpsc 2nd grade teacher science solved papers rpsc Social Science Answar Key rpsc keys rpsc question papers rpsc second grade hindi paper answers key rpsc teacher exam 2nd grade answer key 2011 rpsc teacher exam 2nd grade answer key of hindi rpsc teacher exam 2nd grade sst answer key sports of rajasthan the gateway of thar desert Churu जयपुर के सेंट्रल पार्क में फहराया देश का सबसे ऊंचा राष्ट्रीय ध्वज जयपुरवासी अब गर्व से अपने शहर को कहेंगे पिंकसिटी जोधपुर का ‘धींगा गवर’ का प्रसिद्ध बेंतमार मेला पहली बार जीती रणजी ट्राफी पुष्कर में भगवान ब्रह्मा का मंदिर भूटान नरेश की राजस्‍थान यात्रा मारवाड़ के लोकवाद्य रंगीले राजस्थान का नागौर का किला राजस्थान - भौगोलिक और आर्थिक परिप्रेक्ष्य राजस्थान का इतिहास राजस्थान का एकीकरण राजस्थान का खजुराहो जगत का अंबिका मंदिर राजस्थान का शौर्यपूर्ण इतिहास राजस्थान का सामान्य ज्ञान राजस्थान की नदियां राजस्थान की प्रशासनिक व्यवस्था राजस्थान की रियासतों के सिक्के राजस्थान कृषि राजस्थान कृषि विपणन बोर्ड राजस्थान कृषि विश्वविद्यालय राजस्थान के प्रमुख एतिहासिक एवं दर्शनीय स्थल राजस्थान के मुख्य सामारोह राजस्थान के मुख्यमंत्री अशोक गहलोत राजस्थान के मेले एक नजर राजस्थान के विश्वविद्यालय राजस्थान के संभाग राजस्थान ने रचा इतिहास राजस्थान पर्यटन राजस्थान मे प्रमुख इतिहासकार राजस्‍थान राजस्‍थान एक परिचय राजस्‍थान एक-परिचय राजस्‍थान का प्रशानिक स्‍वरूप राजस्‍थान का भौगोलिक स्‍वरूप राजस्‍थान का-इतिहास राजस्‍थान की प्रमुख-नदीयां राजस्‍थान की प्रमुख-फसले राजस्‍थान की-अर्थव्‍यवस्‍था राजस्‍थान की-प्रमुख राजस्‍थान के प्रमुख-पर्वत राजस्‍थान के मुख्‍य-महल राजस्‍थान के-पुरस्‍कार राजस्‍थान के-मन्दिर राजस्‍थान भौगोलिक परिद्श्‍य जानकारी राजस्‍थान में कृषि एवं सिंचाई राजस्‍थान में वन व पशु- संसाधन राजस्‍थान में शिक्षा-प्रसार राजस्‍थान में-उधोग राजस्‍थान में-खेलकूद राजस्‍थान में-परिवहन राजस्‍थान में-पर्यटन राजस्‍थान में-सिंचाई राजस्‍थान सामान्‍य ज्ञान धार्मिक विश्‍वास राजस्‍थान सामान्‍य-ज्ञान राजस्‍थान-का प्रशासनिक स्‍वरूप राजस्‍थान-का भौगोलिक स्‍वरूप राजस्‍थान-की झीलें राजस्‍थान-के नगर राज्‍य के दुर्ग व-किले लोक देवता एंव लोक देवियां वीर तेजाजी की स्मृति में डाक टिकट जारी